V Sedliskách sa uskutoční už tretí ročník cyrilo-metodských slávností

30.06.2013 Vranov nad Topľou

Sedliská 30. júna (TASR) - Vlastivedné múzeum v Hanušovciach v spolupráci s obcou Sedliská, Maticou slovenskou a ďalšími organizátormi usporadúva dnes už tretí ročník cyrilo-metodských slávností pod Čičvianskym hradom v okrese Vranov nad Topľou. Ako zverejnila Mária Kotorová - Jenčová z Múzea Hanušovce, tohto roku sú slávnosti súčasťou jubilejného roku 1150. výročia príchodu solúnskych bratov na územie našich predkov. „Oproti predchádzajúcim dvom ročníkom sú slávnosti obohatené o ďalšie dôležité súčasti – vedecký seminár a prezentáciu malej publikácie o patrocíniach sv. Klimenta na východnom Slovensku,“ uviedla Kotorová – Jenčová.
Seminár pod názvom Sv. Cyril a sv. Metod, ich doba a odkaz pre súčasnosť sa začne v kultúrnom dome v Sedliskách od 14.00 h. Účasť na tomto stretnutí prisľúbili traja vysokoškolskí profesori – Peter Šturák, Ľubomír Stanček a Peter Zubko, predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, významná slovenská archeologička Mária Lamiová - Schmiedlová, podpredseda spolku sv. Cyrila a Metoda Michal Boka a gréckokatolícky kňaz Miroslav Gavala. „Prednášajúci sú zárukou vysokej kvality seminára, preto veríme, že toto ojedinelé podujatie poskytne širokospektrálny pohľad na tému rezonujúcu v našom kultúrnom živote počas celého roka a vrcholiacu práve v týchto dňoch,“ doplnila Kotorová – Jenčová. V závere seminára sa predstaví malá publikácia Jozefa Jurovského Svedkovia ďalších dvoch sv. Klimentov na východnom Slovensku. Je to osobitý publikačný počin, keďže ide o publikáciu rukopisu jezuitského kňaza zo 60-tych rokov minulého storočia. Malá štúdia vyjde monograficky po takmer polstoročí od čias jej napísania. Prinesie zaujímavý pohľad na vtedajší stav poznania cyrilo-metodskej problematiky, ale tiež sumár nemeniacich sa poznatkov o tejto významnej etape našich dejín.
„Obidve podujatia sú otvorené pre širokú verejnosť, podobne ako aj kultúrny program, ktorý sa uskutoční tradične v areáli pod hradom, na brehu Ondavy. Dúfame, že v nedeľný podvečer si nielen obyvatelia Sedlísk, ale aj obyvatelia širšieho okolia a samotného Vranova nájdu čas na hodinu strávenú v spoločnosti slávnych historických postáv, ktorí sa v stvárnení skupiny Muzeánum budú na pódiu striedať s vynikajúcim speváckym telesom Chrysostomos z Vranova a s folklórnou skupinou Kňahynka z Číčavy,“ pokračovala Kotorová – Jenčová.
Slávnosti v Sedliskách sľubujú dôstojný rámec pre spomienku na svätých slovanských apoštolov – Cyrila a Metoda. „Účasť na tomto podujatí bude zaiste prejavom vzťahu k našim národným i kresťanským koreňom,“ uzavrela Kotorová – Jenčová.
 

Vyberte región